# 36 KABINET WEENIX


Een feest van schoonheid in Royal The Hague
In 25 stijlkamers aan de Lange Vijverberg ontmoeten oude en nieuwe meesters elkaar 1x per jaar. Initiatiefnemer en curator Nicole Uniquole geeft de deelnemende designers, fotografen en kunstenaars een historisch schilderij als muze. 


De contemporaine meesters laten zich daardoor inspireren en produceren vervolgens compleet nieuwe werken. Passie voor vakmanschap en liefde voor schoonheid zijn hierin verenigd. 

Nieuw werk
Wilfred Kalf, maker van houten kabinetten, fileert het rijke jachttafereel van Jan Weenix op thema, textuur, kleur en compositie.

Bij de rijkdom van ‘het goede leven’ hoort een drankenkabinet, vindt Wilfred. Hij vond in Den Haag twee houtsoorten voor het contrast in de vacht van de haas; donker, warm, warrig acacia en bijna wit, rechtdradig suikeresdoorn. Door de oogharen bekeken geeft het schilderij een kleurgamma, dat Wilfred liet bedrukken op katoenen fluweel voor bekleding van het interieur. De diagonale ‘licht’ lijn, een typerend element in de werken van de Meesterschilder, inspireerde tot de uiteindelijke vorm van het nieuwe werk. Het kabinet kantelt aan de linkerzijde sterk naar achter en de deur is opgebouwd als een prisma.
Materiaal: Acacia, suikeresdoorn, messing en katoen fluweel
Afmetingen: h 150, b. 40,  35 cm. 
Afwerking: WOCA olie-
Bouwjaar: 2018

Foto's Rein Kooyman